Kostprijs kittens

De prijs van onze kittens wordt niet enkel bepaald door de kleur en de stamboom.

De uiteindelijke kostprijs voor het kunnen afleveren van sociale, gezonde en kwalitatieve kittens is grotendeels afkomstig van de duurzame maar nodige investeringen die we maken in de verzorging en gezondheid van onze dieren. Onze fok-poezen en dek-katers hebben altijd een zeer mooie en zuivere stamboom/bloedlijn.

Onze dieren worden ook zeer regelmatig onderzocht door onze dierenarts.

Ook qua voeding kiezen we uitsluitend voor kwaliteit dat perfect uitgebalanceerd werd voor het ras Brits korthaar. (Royal Canin) 

Als je de kostprijs bekijkt van een nestje kittens, zal je snel doorhebben dat hier vaak geen geld aan te verdienen valt, integendeel.  Van zodra de zwangerschap en/of geboorte niet vlotjes verloopt heb je al snel veel meer kosten dan opbrengsten!

EEN NIET-LIMITATIEVE LIJST VAN ONKOSTEN:

weergegeven prijzen gaan uit van het minimum en kunnen vanzelfsprekend NOG duurder oplopen...

Voorbeeld nestje van 4 kittens:

1. Aanschaf fokpoes € 1500

2. Snaptest (aids/leukemie) € 50

3. Bloedgroepbepaling € 50

4. Hcm test € 80

5. Pkd gen test € 40

6. Lidmaatschap club = € 20

7. Dekgeld Kater = € 250

8. Transport poes brengen en halen = € 50

9. Werpkist conform wetgeving dierenwelzijn = €650

10. Kraampakket (standaard pakket: slijmzuigertje, kochertje gebogen, onderleggers, kittenmelk, voedingsspuit nippel, thermometer, handschoen = € 80

11. Controle poes na bevalling = € 50

12. 1ste inenting kittens € 30 per kitten = € 120

13. 2de inenting kittens € 30 per kitten = € 120

14. Steriliseren/castreren +/- € 100 per kitten = €400

15. Stambomen en formulieren € 15 per kitten = €60

16. Chippen en registeren € 50 per kitten = €200

17. Ontwormen moeder en kittens = € 80

18. Kattenbakvulling = € 100

19. Voeding speciaal voor/na zwangerschap + kwalitatieve voeding voor de kittens = € 300

20. Echo moederpoes = € 250

TOTALE KOSTEN (minimaal) € 4450

NIET INBEGREPEN: kosten aanwezigheid dierenarts bij bevalling, extra bezoek dierenarts, verrassingspakket bij aankoop kitten (= geschenk), aankoop speelgoed, krabpalen, snoepjes, kattenbakken, warmte-mat, UV lamp,...

KOSTPRIJS PER KITTEN:

€ 4450 : 4 = € 1112,50 (!)

 Als hobbykweker hanteren we een duurzaam fok beleid dat is gesteund op vier belangrijke pijlers, met name:

 • het op peil houden en vergroten van de genetische diversiteit van brits korthaar
 • inteeltbeperking
 • het terugdringen van de erfelijke gebreken binnen de populatie
 • het volgen van erkende cursussen en opleidingen

We fokken enkel PUUR Brits korthaar met respect voor onze dieren.  Onze poezen zullen maximaal 1 nestje/jaar krijgen zodat ze voldoende tijd hebben om te recupereren van deze zware taak.  Het is en blijft tenslotte onze hobby en niet onze broodwinning!

Prijs kittens: zie steeds op onze advertentie.
- Varieert meestal tussen 800€ en 1250€

- Uitzonderlijke kleurencombinaties tot max. 1450€

INBEGREPEN in de prijs:

HCM / PKD / FIV en FELV geteste ouders

 • Europees paspoort
 • Meermaals ontwormt
 • Meermaals ingeënt (chlamydia, kattenziekte en niesziekte)
 • Chip en registratie
 • Sterilisatie of castratie
 • Stamboom (Belgian Cat Fanciers)
 • Startpakket (voeding kittens)
 • Verrassingspakket
 • Garantiecertificaat
 • Koopcontract
 • Indien onze kittens België zullen verlaten worden ze met een kleine meerprijs ook ingeënt tegen rabiës. (ze moeten dan wel minstens 14 dagen langer in onze cattery blijven...) 


Brits korthaar

Geschiedenis Brits korthaar

Vanaf de negentiende eeuw werden buitenlandse, exotische kattenrassen door de rijkere inwoners van Groot-Brittanië tentoongesteld en gefokt. Zij hielden ervan te pronken met "kattige" aanwinsten van op hun verre reizen.

Uiteraard werden ook de Engelse kortharige huiskat en de staartloze Manx geshowd. Zij moesten echter vaak het onderspit delven tegen de buitenlandse katten.

Deze laatste waren immers erg in trek. Zo kwam het dat kattenrassen zoals de Pers hun kortharige broertjes bijna volledig verdreven van de tentoonstellingen.

Engelse fokkers, waaronder Harrison Weir, gaven zich echter niet zomaar gewonnen en stonden erop dat hun nationale kattten mooi genoeg zouden zijn om het te kunnen opnemen tegen de buitenlandse katten. Het werd dus tijd om de kortharige Engelse huiskat meer status te geven.

Zo werd onder meer in L. Carroll's "Alice in Wonderland" (1865) de Chesire Cat met het uiterlijk van een Britse korthaar tabby beschreven.

In het begin was het echter niet gemakkelijk voor de keurmeesters om de 'Shorthair' - zoals de Engelse huiskat ook werd genoemd - op schoonheid te beoordelen.

Door het gebrek aan normen, kwam deze kat in verschillende vormen en kleuren voor.

Hoogtijd dus voor een ras-standaard.

Zo werd beslist dat de Brits korthaar de stevige gedrongen bouw moest hebben van een Pers, maar dan wel met een korte vacht.

Ook in het allegaartje van kleuren werd grondig gesnoeid. Zo werden enkel effen blauw, zwart en wit, zwart-, rood- en silvertabby, schildpad, schildpad met wit en tabby met wit toegelaten.

Spelen

Er zijn natuurlijk heel veel speeltjes voor katten te vinden. Onmisbaar in de collectie is natuurlijk de krabpaal. Katten hebben krabbehoefte en als je niet wilt dat de bank zijn/haar doelwit is, dan is dit een uitstekende vervanging. De krabpaal mag niet omvallen als een volwassen kat zich er tegen aan uitstrekt en moet dus stevig genoeg zijn.

Om de kat fit te houden is het noodzakelijk dat ze genoeg beweging krijgen. Balletjes of een hengel met een muis eraan zijn daarom niet overbodig. Ritsel tunnels doen het over het algemeen ook goed. 

Ras-standaard

Opvallend is dat de ras-standaard van de Britse Korthaar een van de weinigen is die wereldwijd bij elke overkoepelende organisatie nagenoeg hetzelfde is gebleven. De originele standaard waarvan alle anderen zijn afgeleid, is die van de Engelse overkoepelde organisatie, GCCF.

Qua type is de Britse Korthaar een rondere, gebalanceerde en krachtige kat. Een essentieel kenmerk van dit ras is de lieve en eerlijke uitdrukking van de kat, hetgeen wordt versterkt door haar grote ronde ogen. Een brede borst, stevige poten en een dikke afgeronde staart moeten ervoor zorgen dat de Britse Korthaar er compact en evenwichtig uitziet. De korte vacht van deze katten wordt gekenmerkt door het feit dat zij dichter op elkaar gepland is dan de vacht van eender welk ander ras. Van de vacht wordt ook wel eens gezegd dat ze "knapperig" is. Hetgeen verwijst naar de manier waarop de vacht "breekt" over de contouren van de kat.

Katers zijn beduidend groter dan poezen en zijn gekend voor hun opvallende wangen. Gemiddeld wegen katers tussen de 4.1 en 7.7 Kg en poezen tussen de 3.2 en 5.4 Kg. Als eigenaar van dit geweldige ras moet je wel wat geduld hebben. Het kan tot wel vijf jaar duren vooraleer de Britse Korthaar zijn volwassen bouw en uitstraling heeft bereikt.


Karakter

Het karakter van de Britse Korthaar wordt doorgaans beschreven als rustig, stabiel en zodra volwassen, ook wel wat lui. Dit trekje en het feit dat het ras gekend is voor haar traag metabolisme, zorgen ervoor dat deze intelligente kat af en toe wat stimulus nodig heeft om te bewegen opdat hij/zij niet te kampen krijgt met overgewicht.

Vanwege hun tolerant en geduldig karakter, passen ze zich gemakkelijk aan verschillende levensomstandigheden, van de stad tot het platteland. Tegenover andere huisgenoten toont de Britse korthaar zich sociaal, levendig en speels

Ze kunnen heel goed overweg met kinderen en genieten van aandacht en samen spelen. 

 

Verzorging

Een Brits korthaar heeft redelijk weinig vachtverzorging nodig. Eenmaal in de week kammen met een borstel van varkenshaar is in het algemeen voldoende. De meeste kattenbezitters knippen de nagels van hun kat ongeveer 1 keer in de week. Als je het kitten dit al van jongs af aan aanleeert, zal het geen probleem zijn dit wekelijks te doen. Dit geldt overigens voor wel meer vervelende dingen (zoals kammen).

bronnen:

VERHOEF, E., Britse korthaar, 3e druk, Lisse, Zuid Boekprodukties, 2010.

GALLITELLI, B., en ROLLAND, G. (eds.), Enceclopedie van de kat, Royal Canin, Parijs, Aniswa Publishing, 2003.

https://www.gccfcats.org/Cat-Breeds/British-Shorthair


Heeft U nog vragen?

Heeft U nog vragen? 

a home without a cat is just a house...